Reed průvodce mezd v ČR pro rok 2024

Náš průvodce mzdami 2024 pro Česko republiku uvádí průměrné mzdy a benefity v osmi sektorech. Tento průvodce využívá data z pracovních pozic zveřejněných v České republice ke zdůraznění důležitých trendů a poznatků, abyste mohli porovnat průměrné mzdy vašich zaměstnanců s mzdami v České republice, nebo zjistit, kolik byste mohli vydělávat.

3 přečteno min
Banner Default Image

Česká republika se pomalu zotavuje po pandemii, čemuž však brání inflace a tlaky na náklady na život.

Náš průvodce mzdy pro rok 2024 se zabývá průměrnými mzdami v ČR a benefity napříč osmi odvětvími. Průvodce využívá údaje z v ČR zveřejněných pracovních nabídek, aby poukázal na klíčové trendy a poznatky a umožnil vám tak porovnat průměrné mzdy vašich pracovníků.

Utrpěl také nábor zaměstnanců, protože řada organizací bojuje se splněním svých cílů v oblasti získávání nových zaměstnanců tradičními metodami. Fondy uchazečů se zmenšují, což manažery náboru nutí rozšiřovat jejich kritéria, pokud jde o hledání nových zaměstnanců.

Přesvědčení odborníků, aby se připojili k vaší organizaci, vyžaduje mnohem víc než jen dobrý plat. Uchazeči o zaměstnání dnes hledají mimo jiné flexibilitu pracoviště, smysluplnou práci se zajímavými vyhlídkami a příslib rozmanitosti a začlenění a také důkaz o tom, jak zaměstnavatel podporuje zdraví a pohodu svých zaměstnanců.

Na základě dat z pracovních pozic vyplněných společností Reed náš průvodce mzdami 2024 pro Českou republiku nabízí skvělý nástroj pro porovnání mezd pro osm sektorů. Díky využití našeho průvodce ke zjištění průměrné mzdy budete moci pochopit, jaké pracovní pozice jsou v zemi žádané, což vám pomůže při hledání nových zaměstnanců nebo vaší příští pozice. Kromě toho poznatky odborníků pomáhají vytvořit si přehled o trendech, které sektory ovlivňují, a zaměstnavatelům i uchazečům o zaměstnání poskytují rady pro pohyby na trhu v roce 2024.

Důležité statistiky z našeho průvodce

V zájmu podrobnějšího přehledu v našem výročním průvodci mzdami jsme na konci roku 2023 provedli průzkum části zaměstnanců. Úplné informace najdete v oddílu „Náš průzkum říká“ v tomto průvodci.

Důležitá zjištění z našeho průzkumu:

  • Více než polovina (53 %) zaměstnanců je velmi nebo spíše spokojena s platem, který dostávají, což odpovídá také roku 2023.

  • Téměř třetina (29 %) odborníků je se stávajícím platem nespokojena.

  • Téměř polovina (45 %) respondentů, kteří nejsou spokojeni se svým platem, říká, že důvodem jejich nespokojenosti je, že jejich plat se nezvýšil spolu s růstem nákladů na život, přičemž 40 % má dojem, že jinde by dostali víc peněz, a více než třetina (36 %) si myslí, že nedokáží ušetřit dost peněz na to, aby splnili své finanční cíle.

  • Pro ty, kteří dostávají zaměstnanecké benefity, patří mezi tři nejčastější: pružná pracovní doba (69 %), firemní telefon (52 %) a roční zvýšení mzdy (35 %).

Citát od Lenky Hnátkové, ředitelky, Reed – pražská kancelář

„Je zásadní být připraveni rychle získat kvalifikované a talentované lidi. Protože uchazeči obvykle mají různé možnosti, tempo procesu náboru má značný vliv na celkový úspěch.“


„Uchazečům o zaměstnání bych poradila, aby nadále budovali a udržovali své pracovní kontakty. Komunikovali s odborníky ve svém oboru. Účastnili se společenských akcí, využívali online platformy a zapojili se do oborových sdružení, která mohou otevírat spoustu příležitostí. Navazování kontaktů často pomáhá lidem pochopit pracovní prostředí a poskytuje jim cenné informace o trhu.“


Proč si stáhnout průvodce mzdami pro Českou republiku?

  • Chcete vědět, kolik byste mohli nebo měli vydělávat v roce 2024? Podívejte se, jaké jsou mzdy ve vašem oboru v roce 2024, a získejte přehled pracovního trhu a klíčových kompetencí, které zaměstnavatelé hledají.

  • Náš průvodce mzdami 2024 pro Českou republiku nabízí bezkonkurenční přehled trhu práce se spolehlivými daty o mzdách, které vám pomohou porovnat mzdy v roce 2024 a poznat některé z důležitých trendů, jež mají vliv na váš sektor.

  • Můžete udělat něco víc, abyste přitáhli odborníky, které ve své firmě potřebujete? Zjistěte, na čem lidem v roce 2024 skutečně záleží. Naše datová analýza ukazuje důležité oblasti, o které se zaměstnanci kromě mezd zajímají.

  • Je mzda, kterou vyplácíte, konkurenceschopná, nebo zaostalá v minulosti? Vyděláváte stejně jako vaši kolegové z oboru? Náš průvodce mzdami 2024 pro Česko republiku je nepostradatelný nástroj, který vám pomůže pochopit, kde je třeba nastolit rovnováhu, protože zahrnuje informace o mzdách a benefitech pro osm sektorů.